d'Heeren van Hofland

De Scheerkwast

Het grootste voordeel van het scheren met een kwast is, dat de kwast de baardharen verzacht en rechtstandiger uit de huid zet voor je scheerbeurt.

Scheerkwast

Waarom een scheerkwast en wat zijn de verschillen?

Scheerkwasten worden van verschillende haarsoorten gemaakt; van synthetisch tot varkens- en dassenhaar. Varkenshaar is wat groffer en voelt wat ruwer aan op je huid, wat door sommigen juist weer wordt gewaardeerd.

Veruit het populairst zijn de dassenharen scheerkwasten, onder andere omdat ze heerlijk zacht zijn.

Een dassenharen scheerkwast houdt ook een behoorlijke hoeveelheid water vast wat het opschuimen van de zeep in een scheermok (of kom) vergemakkelijkt. Hoe meer water een scheerkwast opneemt, hoe vochtiger en rijker/voller het schuim zal zijn. Het warme water wat opgenomen is in de kwast zal ook de poriën openen, waardoor je de baardharen korter afscheert voor een glad scheerresultaat.

Het aanbrengen van de zeep op het gezicht gebeurt het best met een vlugge heen-en-weer beweging voor een mooie schuimlaag. Ronddraaiende bewegingen en vooral te stevig op de kwast duwen maken dat de middelste haren van de kwast uitgerukt worden.

Scheerkwast Groudas

Graudas (Black Badger)

Graudas wordt gemaakt van de meest voorkomende haren uit de onderbuik van dassen. Het haar bedekt ongeveer 60% van de onderbuik van een das. De haren zijn wat ruwer en stugger. Graudas haar is meestal donker van kleur, maar kan fluctueren van een licht geelbruin tot een bijna zwart of zilver glans.

Scheerkwast Fijndas

Fijndas

Fijndas wordt gemaakt van de fijnere en meer flexibele haren van een das. Een onderbuik van een das heeft 20 tot 25% van deze haren. De haren zijn langer en lichter van kleur. EenFijndas scheerkwast is veel dichter gevuld met haar dan de Graudas scheerkwast en zal daarom meer en makkelijker schuim produceren.

Scheerkwast Super Badger

Super Badger

Super badger wordt gemaakt van een fijnere en zachtere kwaliteit dassenhaar, afkomstig van de achterzijde van de das. De haren zijn langer en hebben een kenmerkende donkere kleur in het middengebied. De uiteinden zijn natuurlijk lichter van kleur en soms door de fabrikant extra gebleekt. Doordat deze haren dunner zijn absorbeert de Super badger scheerkwast beter en meer water waardoor deze scheerkwasten gemakkelijker een dikke schuimlaag creëren voor een merkbaar comfortabelere scheerbeleving. De kwaliteit van deze scheerkwasten komt dicht in de buurt van de Silvertip scheerkwasten.

Scheerkwast Silvertip

Silvertip

Silvertip is de meest exclusieve dassenhaar. Slechts 10 tot 15 procent van de haren van een das voldoet aan deze kwaliteit. Het haar is gewild en heeft een lange levensduur, mits goed gebruikt. De uiteinden van deze haren zijn natuurlijk wit, zonder gebleekt te zijn. Silvertip scheerkwasten hebben het grootste vermogen water vast te houden en creëren makkelijk een dikke schuimlaag voor een comfortabele scheerbeleving.

Scheerkwast Dual Band

Dual Band

Dual-Band Badger haar is zeldzaam en wordt vaak niet geproduceerd als een standaardkwaliteit. Slechts enkele producenten gebruikt dit haar voor een scheerkwast met zeer bijzondere eigenschappen. Scheerkwasten met dit haartype hebben meestal een zeer dicht en stevig karakter, een eigenschap die door gebruikers bijzonder gewaardeerd wordt. De haren zijn herkenbaar aan hun opvallende witte tips die sterk contrasteren met het donkere deel van het haar dat zich helemaal tot aan de basis van de knoop uitstrekt. Door de beperkte beschikbaarheid wordt deze scheerkwast gezien als een collectors item, en hij wordt bijzonder gewaardeerd onder de scheerkwast verzamelaars.

Scheerkwast Silvertip Fibre

Silvertip Fibre®

Silvertip Fibre® is een hoogwaardige synthetische vezel, praktisch gelijkwaardig aan de natuurlijke Silvertip das. De vezels zijn voelbaar zacht en hebben een extreem lange levensduur. De scheerkwast is minder kwetsbaar in het dagelijks gebruik en droogt sneller dan natuurlijk haar. Een perfect alternatief.

Scheerkwast Black Fibre

Black Fibre®

Black Fibre® is een hoogwaardige synthetische vezel, gelijkwaardig aan de natuurlijke graudasharen. De vezels zijn voelbaar zacht en hebben een extreem lange levensduur. De kleur van de vezels is bijna zwart. De scheerkwast is minder kwetsbaar in het dagelijks gebruik en droogt sneller dan natuurlijk haar.

Productie van een kwaliteits-scheerkwast

Een scheerkwast van dassenhaar heeft tot wel 20.000 haren. Deze worden tot op de gram nauwkeurig afgewogen al naar gelang de grootte van de ring. De bosjes worden zorgvuldig uitgekamd om elk haartje te verwijderen dat niet exact recht ligt. De haren worden vervolgens in de vorm geplaatst, een zware metalen cilinder met een ronde ruwe basis. Al kloppend worden de haren in deze ronde vorm gebracht. Het borstelhoofd wordt vervolgens gebonden met touw en verwijderd uit de vorm. Daarna wordt het gelijmd in een ring. De uitstekende haartjes worden afgesneden. De zachte tips echter niet. Het zijn juist die tips die een echte zilver-tip kwast zo waardevol maken! Wanneer de speciale lijm is gedroogd wordt de kwast gecombineerd met een mooi handvat en verder afgewerkt.

producenten van een scheerkwast stap 1 producenten van een scheerkwast stap 2 producenten van een scheerkwast stap 3 producenten van een scheerkwast stap 4 producenten van een scheerkwast stap 5