d'Heeren van Hofland

Nat Scheren FAQ

Double edge mesje

Nat- of droogscheren

Nat scheren kan je zeker helpen als je een gevoelige huid hebt.
Als je een gemakkelijke huid hebt kun je ook kiezen voor droog scheren, maar dat zal nooit zo glad worden als nat scheren!
Nat- en droogscheren regelmatig afwisselen is niet verstandig omdat je huid dan steeds moet wennen; het vergroot de kans op een rode huid of irritaties.

Gladder scheren

De meest stugge haren zitten op je kin, kaken en bovenlip. Begin dus eerst met de bakkebaarden, wangen en hals.
Het scheerschuim krijgt dan meer tijd om de baardharen op je kaken en rond je mond zacht te maken. Scheer eerst met de groeirichting van de haren mee; als het na één keer scheren niet glad is, breng dan nog een keer scheerschuim aan en scheer dwars op de groeirichting.
Heb je een zware baardgroei?
Gebruik dan eerst een pre-shave olie of -crème en daarna (over elkaar heen) een scheercrème of scheerschuim voor de zware baardgroei. Deze producten maken de haren nog zachter, en krijg je een beter en gladder resultaat.

Het verschil tussen scheerzeep, scheercrème en scheergel

Scheerzeep heeft een vaste vorm, en moet je aanbrengen met behulp van de scheerkwast. Scheercrème is smeuïg. Scheercrème kan zowel met de hand als de scheerkwast worden gebruikt. Het beste schuim krijg je wel met de scheerkwast.
Scheergel- of schuim is een gel en transparant. Scheergel moet met de hand worden aangebracht. Scheerproducten zorgen ervoor dat de baardharen zacht worden en overeind gaan staan. De scheerschuim of gel zorgt ook voor een dunne film op de huid, maar missen één essentieel ingrediënt ten opzichte van crèmes en zeep: WATER. Water is onmisbaar voor een comfortabele scheerbeurt, omdat het je mes makkelijk laat glijden en een extra beschermende barrière tussen mes en huid geeft.

De eigenschappen van Lavendel, sandelhout en citroen

Lavendel heeft een zoete, frisse geur. Het verzacht, kalmeert en verzorgt de huid tijdens en na het scheren. Het heeft licht antiseptische eigenschappen en is geschikt voor de gevoelige huid.
Sandelhout heeft een krachtige houtige en mannelijke geur. Het hydrateert en verzorgt de huid tijdens en na het scheren. Het heeft licht antispetische eigenschappen en is geschikt voor de droge huid.
Citroen heeft een frisse citrusgeur. Het verfrist en stelpt het bloeden. Het heeft licht antiseptische eigenschappen en is met name geschikt voor de normale en vette huid.

Het verschil tussen pre-shave crème en scheerolie

Pre-shave crème- of olie gebruik je voor het scheren. Meestal breng je de scheerzeep aan over het pre-shave product heen.
De keus tussen een olie of crème is persoonlijk. Pre-shave producten beschermen de huid tegen het scheren en maken de baardharen zacht. De huid kan uitdrogen door gebruik van scheerzeep. Een pre-shave product voorkomt eventuele uitdroging van de huid door de scheerzeep, en zorgt voor een extra buffer tussen huid en scheermes.

Branderig gevoel bij gebruik van Aftershave

Na het nat scheren is het verstandig om een verzorgend, kalmerend en beschermend product te gebruiken.
Na het scheren staan de huidporiën open waardoor er vuil in kan komen. Aftershave sluit de poriën en ontsmet de huid. Maar het prikt of bijt altijd een beetje en het droogt de huid uit.
Als het prikken je stoort kun je in plaats van aftershave een aftershave balm of -gel gebruiken.
Deze producten hebben dezelfde werking als een gewone aftershave, maar zijn veel milder en verzorgen de huid beter na het scheren.

Last van scheerwondjes?

Gebruik alleen vlijmscherpe scheermesjes!
Vervang op tijd je mesje. Een scheermesje gaat meestal ongeveer een week mee. Botte scheermesjes veroorzaken wondjes en huidirritaties. Gebruik eventueel een pre-shave gel/crème of olie. Die zorgen voor een extra buffer tussen huid en scheermes. Neem de tijd; Laat je scheerschuim minimaal 1 minuut inwerken. Hierdoor worden de baardharen zacht. Scheer met rustige bewegingen.
Bloedinkjes na het scheren kunnen worden gestelpt met b.v. aluin. Deze zijn handig, hygiënisch en stelpen direct het bloeden.

Last van Ingegroeide baardharen

Veel mannen (en vooral mannen met sterk krullend haar) hebben last van ingegroeide baardharen. Om ingegroeide haren te voorkomen moet je de baardharen niet te kort scheren. Oefen niet teveel druk op het mes tijdens het scheren. Door teveel druk kunnen de baardharen te kort worden afgeschoren. Scheer niet dagelijks maar om de dag.
Scheer alléén met de groeirichting van de baard mee. Scheer vooral niet tegen de groeirichting van de haren in. Hierdoor worden de haren te kort en komen ze onder de huid terecht.
Reinig de huid voor het scheren met een ex foliërende reinigingsgel. Een ex foliërende crème of lotion verwijdert de dode huidcellen. Hierdoor komen ingegroeide haren eerder vrij.

Last van Huiduitslag en rode vlekken?

Probeer eens een pre-shave olie of crème in combinatie met een scheercrème voor de gevoelige huid. Na het scheren kun je aftershave balm gebruiken tegen huidirritaties.
Nat scheren is wellicht niet geschikt voor jouw huidtype. Probeer een paar weken droog te scheren met een electrisch scheerapparaat.
Gebruik alleen een vlijmscherp scheermes. Botte scheermesjes trekken de baardstoppels uit. Hierdoor krijgt je ook rode vlekken en huidirritaties.

Last van Scheerbultjes en puistjes?

Je hebt waarschijnlijk een gevoelige huid. Wellicht is je huidige scheercrème of aftershave te agressief.
Gebruik huidvriendelijke of ongeparfumeerde scheerproducten. Verschillende scheerproducten zijn speciaal voor de gevoelige huid.
Gebruik ook geen scheerproducten met parabenen.
Gebruik eventueel een aftershave balm in plaats van een gewone aftershave.
Nog een tip! Gebruik alleen een vlijmscherp scheermes. Botte scheermesjes trekken de baardstoppels eruit. Hierdoor krijg je ook huidirritaties.

Scheertips voor een zware baardgroei

Ga eerst even douchen en dan pas scheren. Door het warme water worden de baardharen zacht.
Reinig altijd met lauwwarm water in plaats van heet water.
Scheer niet met botte scheermesjes. Vervang het scheermesje op tijd.
Gebruik vooraf een Pre-shave olie of gel, spoel de Pre-shave niet af, doe de scheerzeep over de Pre-shave heen en ga dan pas scheren.
Laat het scheerzeep eerst minimaal 1 minuut inwerken en ga dan pas scheren.
Scheer eerst in de groeirichting van de haren. Als het na één keer scheren nog niet glad is, breng dan nogmaals scheerzeep of -crème aan en scheer nu tegen de groerichting in.
Trek met één hand de huid strak tijdens het scheren. Hierdoor gaan de baardharen overeind staan en gaat het scheren makkelijker.
Gebruik eventueel scheercrèmes met haargroeiremmers (Decelerine™, zoals de scheercrème en aftershave balm van Bluebeards Revenge.
Gebruik eventueel een klassiek Safety Razor (ook wel veiligheidsscheermes of krabbertje) met een open kam scheerkop.

Scheertips voor een droge huid

Gebruik een milde reinigingsgel in plaats van gewone zeep.
Reinig altijd met lauwwarm water in plaats van heet water.
Gebruik een ongeparfumeerde en hydraterende scheercrème of -zeep.
Gebruik een moisturiser (hydraterende crème) in plaats van een gewone aftershave balm.
Gebruik geen aftershave of huidverzorgingsproducten met alcohol.

Scheertips vette huid

Reinig zowel 's morgens als 's avonds het gezicht met een reinigingsgel.
Gebruik na het scheren een absorberende aftershave balm of lotion die gedurende de dag de vetproductie onder controle houdt.
Scrub maximaal één of twee keer per week het gezicht met een scrubgel, maar scrub nooit vlak voor of na het scheren en vermijd de oogomtrek.

Scheertips voor een gecombineerde huid

Gebruik een milde reinigingsgel in plaats van gewone zeep.
Reinig altijd met lauwwarm water in plaats van heet water.
Gebruik een ongeparfumeerde en hydraterende scheercrème of -zeep.
Gebruik alleen op de droge delen van het gezicht een moisturiser (hydraterende crème) in plaats van een gewone aftershave balm.
Gebruik eventueel reinigingspads voor de vette delen van het gezicht.

Scheertips voor een gevoelige of snel geïrriteerde huid

De gevoelige huid is vaak overgevoelig en verdraagt slecht enkele specifieke scheer- en huidverzorgingsproducten.
Vermijd bij het reinigen elk ‘agressief' product, zoals zeep en alcoholhoudende verzorgingsproducten.
Gebruik ook zoveel mogelijk ongeparfumeerde, hypoallergene en parabeenvrije producten.

Hieronder vind je een paar handige scheer- en huidverzorgingstips:

 • Scheer niet te vaak.
  In plaats van dagelijks om de dag of 2 dagen scheren.
 • Reinig het gezicht met een milde reinigingsgel.
 • Gebruik geen gewone zeep.
 • Reinig altijd met lauwwarm water in plaats van heet water.
 • Scheer altijd met een schoon en scherp scheermes, vervang scheermesjes op tijd.
 • Scheer eventueel met een safety razor (klassiek scheermes) of een modern scheermes met 2 of 3 scheermesjes (Gillette Mach3) in plaats van een modern scheermes met 5 scheermesjes (Gillette Fusion of ProGlide).
 • Breng voor het scheren een ongeparfumeerde Pre-shave olie/gel aan op het scheergedeelte. Pre-shave zorgt voor een extra buffer tussen scheermes en huid.
 • Gebruik alleen een ongeparfumeerde en parabeenvrije scheercrème, -zeep, -gel of-schuim.
 • Breng scheercrème of -zeep aan met behulp van een scheerkwast met zachte synthetische haren. Synthetische haren zijn hygiënischer in gebruik dan dassen- en varkensharen.
 • Laat de scheerschuim altijd minimaal 1 minuut inwerken. Hierdoor worden de baardharen zacht en gaat het scheren soepeler.
 • Scheer altijd eerst met de baardharen mee. Ga niet tegen de baardharen in scheren als het niet nodig is.
 • Neem de tijd. Scheer met rustige bewegingen.
 • Dep de huid droog met een schone handdoek na het scheren.
 • Kalmeer de huid na het scheren met een ongeparfumeerde aftershave balm.
 • Gebruik geen geparfumeerde en alcoholhoudende aftershave lotions of eau de toilette.
 • Gebruik zoveel mogelijk hypoallergene en parabeenvrije producten.
 • Als een gewone aftershave balm niet helpt, gebruik dan een razor burn repair of een moisturiser.